Afaceri sociale și antreprenori sociali: modele de succes

17.05.2021 / România

În trecut, mulți antreprenori alegeau mai întâi să își dezvolte situația financiară în sectorul privat, și abia apoi să se dedice cauzelor filantropice. În prezent, antreprenorii au însă posibilitatea de a genera un impact social pozitiv prin afacerile lor.

La nivel global, a apărut un nouă paradigmă de business - antreprenoriatul social care încorporează atât aspecte din modelul tradițional de a face afaceri, cât și din principiile de funcționare ale organizațiilo non-profit.

Acest model de business hibrid este condus de o nouă generație de antreprenori sociali, care își folosesc propriile afaceri pentru a genera profit și în același timp, pentru a găsi răspuns la unele dintre cele mai pregnante probleme sociale și de mediu.

 

Iată o listă cu 10 antreprenori sociali de succes

Sperăm ca poveștile lor de succes să vă inspire să vă urmați visul și să multiplicați binele prin afacerile voastre sociale!

 

Bill Drayton

Bill Drayton este recunoscut ca fiind unul din pionierii antreprenoriatului social. Drayton a fondat Ashoka în anul 1981, companie care are o abordare multilaterală în identificarea și sprijinirea antreprenorilor sociali pe plan global. Drayton este de asemenea în Președintele comitetului „Get America Working” și „Youth Venture”

Acest citat celebru, care îi aparține lui Bill Drayton și sintetizează filosofia antreprenoriatului social:

Social entrepreneurs are not content just to give a fish or teach how to fish. They will not rest until they have revolutionized the fishing industry.

 

Rachel Brathen

„Yoga Girl” e numele bestseller-ului apărut în New York Times și scris de Rachel Brathen. Yoga Girl este de asemenea și numele profilului ei de Instagram, acolo unde Rachel are 2 milioane de followers.  Pe lângă lecțiile de yoga, Rachel încearcă să pună în legătură profesori și experți cu oamenii din comunitatea online, care au nevoie de vindecare.

„Ce-ar fi dacă social media ar deveni o misiune socială?”, se întreabă Brathen. Canalul ei online oneoeight.tv este un studio online care oferă servicii medicale, de yoga și meditație.

 

Shiza Shahid

Co-fondatoarea și ambasadoarea globală a Malala Fund, Shiza Shahid se ocupă de operațiunile de afaceri pentru Malala Yousafzai, adolescenta care a devenit cea mai tânără laureată a Nobelului pentru pace în 2014.

La fel ca Malala, Shahid s-a născut în Pakistan. A intrat în contact cu Malala în 2009 și a început demersurile pentru fondarea unei tabere pentru ea și alte tinere din Pakistan. În 2012, Shiza a zburat în Pakistan pentru a-i fi alături Malalei, după ce a fost ținta unui atac armat  de către talibani, pentru eforturile ei de a promova educația pentru tinerele din regiune. Inspirată de dorința Malalei de a continua campania de promovare a egalității de șanse la educație, Shahid s-a decis să o ajute cu strategia de campanie pentru această cauză. Shahid a fondat Malala Fund, prin care tinerele din regiune au acces la educație.

 

Blake Mycoskie

După o călătorie în Argentina în 2006, Blake Mycoskie a fondat TOMS Shoes,  investind 300,000 de dolari în această companie. TOMS s-a angajat să doneze câte o pereche de încălțăminte la fiecare pereche cumpărată, iar acum extinde campania „One-for-One” pentru a sprijini inițiative pentru facilitarea accesului la apă, servicii oftalmologice sau ginecologice, precum și inițiative împotriva bullying-ului.

Prin intermediul brandului TOMS, Blake Mycoskie a sporit gradul de conștientizare asupra unor probleme globale cum ar fi sărăcia sau lipsa accesului la serviciile medicale.

Până în 2019, organizația a donat peste 95 de milioane de perechi de încălțăminte și peste 722,000 săptămâni de apă curată. Mai mult, programul TOMS Eyewear a ajutat mai mult de 780,000 de persoane să își recapete vederea, prin acces la intervenții chirurgicale oftalmologice sau ochelari.

 

Scott Harrison

Scott Harrison a părăsit viața de lux din New York pentru a fi medic voluntar pe Mercy Ships, o navă-spital de pe coasta Africii de Vest. Călătoria a fost un moment de cotitură pentru Harrison, care s-a decis în 2006 să înființeze charity:water, o organizație nonprofit care furnizează apă potabilă în 28 de țări din lume.

Până în 2020 organizația a încheiat cu succes 51,438 de proiecte în țări în curs de dezvoltare. Doar în anul 2018 fundația charity:water a strâns fonduri umanitare în valoare de 69,3 milioane de dolari.

 

Muhammad Yunus

Profesorul Muhammad Yunus este recunoscut pentru promovarea conceptului de microfinanțare și microcredit, care servește drept piatră de temelie a Grameen Bank, fondată în 1983.

În 2006, Yunus a primit Premiul Nobel pentru înființarea Grameen Bank, care se bazează pe principiul de încredere și solidaritate pentru a finanța și a împuternici oamenii din zonele rurale să scape de sărăcie.

Conform statisticilor Grameen Bank din februarie 2020, din cele 9,32 de milioane de persoane care s-au împrumutat, 97% sunt femei, iar rata de succes prin care acestea reușesc să își plătească datoriile este de 98% – o rată de succes mai mare decât în oricare alt sistem bancar tradițional.

Profesorul Yunus a primit numeroase premii internaționale, printre care și Medalia Președințială a Libertății în 2009, și Medalia de Aur oferită de Congresul Statelor Unite ale Americii în 2010.

 

Jeffrey Hollender

Jeffrey Hollender este reputatul co-fondator și fost CEO al Seventh Generation, un business faimos pentru produsele sale naturale. Acum este un consultant de top, speaker și promotor al responsabilității sociale corporative (CSR).

A scris șapte cărți, inclusiv „Cum să faci pentru ca lumea să devină un loc mai bun”. Hollender este co-fondator și CEO al Hollender Sustainable Brands, care comercializează produse sustenabile de igienă personală și prevenție sexuală, cum ar fi prezervative, tampoane, absorbante etc.

Hollender este profesor adjunct la Universitatea din New York și co-fondator și membru în consiliul de administrație al American Sustainable Business Council și membru în diverse alte organizații, cum ar fi Greenpeace USA, Health Care Without Harm și Verité, o organizație pentru drepturile lucrătorilor.

 

Xavier Helgesen, Christopher „Kreece” Fuchs și Jeff Kurtzman

Toți cei trei co-fondatori ai Better World Books, o librărie online certificată B-Corp care finanțează alfabetizarea la nivel global, merită recunoașterea ca antreprenori sociali de succes.

Aceștia s-au întâlnit la Universitatea Notre Dame, acolo unde erau îndrumătorii echipei de fotbal a universității. Au început să colecteze cărți de la persoane care nu mai aveau nevoie de ele, pentru a le vinde pe internet.

Helgesen este CEO și co-fondator al Off Grid Electric, care furnizează energie regenerabilă caselor care nu sunt racordate rețeaua publică de energie. Kurtzman a fost SEO la Aid Through Trade, o companie care distribuie accesorii handmade din Nepal în America, și a fost responsabil de o creștere de 110% a vânzărilor. De asemenea a co-fondat organizația non profit Operation Incubation, care distribuie incubatoare cu costuri și întreținere redusă, în țările în curs de dezvoltare.

 

Mark Koska

Mark Koska a reproiectat instrumente medicale, a inventat o seringă de unică folosință care are un cost foarte mic și poate fi folosită de clinicile care nu au suficiente fonduri de finanțare. Această inovație este o garanție împotriva bolilor transmisibile prin sânge.

Koska a înființat SafePoint trust în 2006, care a distribuit în 40 de țări peste 4 miliarde de seringi care se dezactivează automat după folosire.

Fundația Schwab l-a nominalizat pe Koska în cadrul evenimentului „Antreprenorii sociali ai anului 2015” pentru această soluție inovatoare. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în același an o strategie globală privind injecțiile cu administrare sigură.

 

Sanjit „Bunker” Roy

Sanjit „Bunker” Roy a avut parte de o educație privilegiată în India, în contrast cu multe persoane din India care supraviețuiesc cu mai puțin de 1 dolar pe zi. Vizita pe care Roy a făcut-o în satele din India l-a marcat profund și s-a decis să găsească soluții prin care să îmbunătățească situația inegalității socio-economice din India.

În 1972 a înființat Barefoot College, un colegiu pentru persoanele nevoiașe. Roy descrie Barefoot College ca fiind singura școală în care „profesorul este elev și elevul este profesor”.

Această organizație s-a axat pe programe de energie solară și soluții de irigații sustenabile, Roy fiind numit de către The Guardian ca unul dintre cei 50 de ecologiști care ar putea salva lumea, iar revista TIME la nominalizat în top 100 cei mai influenți oameni din lume.

 

Photo credit: Freepik.com

 

 

 

Tag-uri:
romania economic
Mesajul a fost trimis.