2022 - Anul european al tineretului

03.02.2022 / Romania

Pandemia a avut un impact semnificativ în rândul tinerilor din Europa, evidențiind și mai tare problemele de ordin social și economic cu care aceștia se confruntă. Școli și centre de formare închise, șomaj și restricții sociale, lipsa sprijinului material și excluderea din sistemele de securitate socială - toate acestea au înrăutățit, direct și drastic, situația de viață a multor tineri europeni. De aceea Uniunea Europeană a decis ca în 2022 să acorde prioritate problemelor tinerilor.

Trebuie să ne asigurăm că nu creăm noi vulnerabilități. Pentru că Europa are nevoie de toți tinerii săi. Trebuie să îi încurajăm pe cei marginalizați, care întâmpină dificultăți. Pe cei care nu au un loc de muncă. Pe cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. (Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene)

Prin urmare, anul acesta Comisia Europeană va lansa inițiativa ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve – Țintește, Învață, Stăpânește, Obține), un proiect de mobilitate transfrontalieră adresat tinerilor NEET, care întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă, au performanțe școlare sau competențe profesionale insuficiente, suferă de o dizabilitate, provin din familii de migranți, etc.

ALMA le va oferi participanților:

  • un sejur supravegheat în străinătate pe o perioadă cuprinsă între 2 și 6 luni, în alt stat membru al UE
  • un ciclu de proiect complet, care implică îndrumare și consiliere în fiecare etapă
  • sprijin continuu pentru ca tinerii să își poată utiliza competențele nou-dobândite pentru a obține un loc de muncă sau pentru a-și continua studiile după întoarcerea în țara de origine

 

 

Participanții vor primi o indemnizație pentru a acoperi călătoria, cazarea, asigurarea și alte costuri de bază în timpul petrecut în străinătate.

În primul an de implementare, ALMA va primi aproximativ 15 milioane de euro din Fondul Social European Plus (FSE+) și va fi sprijinită de Comisia Europeană la nivelul UE.

Autoritățile competente și organizațiile interesate să participe pot scrie la adresa: EMPL-ALMA@ec.europa.eu

Mai multe detalii despre proiectul ALMA puteți citi aici.

 

Tags:
The message was sent.