Întreprinderile sociale de inserție din Moldova pot beneficia de subvenționarea salariilor

03.02.2022 / Moldova

Începând cu anul 2021, întreprinderile sociale de inserție din Moldova au acces la subvenționarea costurilor privind taxele și contribuțiile lunare achitate din salariul angajaților din categorii defavorizate.

Potrivit noului Regulament privind subvenționarea locurilor de muncă, întreprinderile sociale se inserție pot beneficia de subvenții în mărime de la 50% până la 300% din costurile privind taxele și contribuțiile lunare achitate din salariul angajaților din categorii defavorizate. Concret, valoarea acestor subvenții poate fi între 1.000 - 6.000 lei lunar / per angajat.

Ce tipuri de întreprinderi pot pot beneficia de subvenție?

Întreprinderile sociale de inserție, în cadrul cărora 50% și mai mult din numărul total al lucrătorilor angajați sunt persoane cu dizabilități.

Care este valoarea subvenției pentru întreprinderile sociale de inserție? 

Se stabilește în funcție de categoria angajatului, după cum urmează:

  • 50% din suma impozitelor declarate și achitate aferente plăților salariale calculate în perioada pentru care se solicită subvenția, dar nu mai mult de 1.000 de lei lunar per salariat - valabil pentru persoanele care pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive ce preced luna de angajare nu au avut venituri salariale. 
  • 300% din suma impozitelor declarate și achitate aferente plăților salariale calculate în perioada pentru care se solicită subvenția, dar nu mai mult de 6.000 de lei lunar per salariat - pentru angajații cu dizabilitate severă;
  • 260% din suma impozitelor declarate și achitate aferente plăților salariale calculate în perioada pentru care se solicită subvenția, dar nu mai mult de 5.200 de lei lunar per salariat - pentru angajații cu dizabilitate accentuată;
  • 230% din suma impozitelor declarate și achitate aferente plăților salariale calculate în perioada pentru care se solicită subvenția, dar nu mai mult de 4.600 de lei lunar per salariat - pentru angajații cu dizabilitate medie.

 

 

The message was sent.